Rímska ríša spojí slovenských a maďarských školákov

02.10.2012 Trnava

Trnava 2. októbra (TASR) – Stavanie makety víťazného oblúka a letný tábor mladých zanietencov pre históriu čaká na účastníkov cezhraničného projektu Bezhraničná antikvita. Bude to však až v jeho závere v polovici budúceho roka, dnes sa v úvode spojili dve účastnícke strany - budapeštianske Múzeum krásnych umení a Trnavská univerzita (TU) - telemostom. Obe inštitúcie sa cez tento projekt rozhodli naplniť biele stránky povedomia o jednej významnej časti histórie nášho regiónu, obdobia prítomnosti Rímskej ríše v Panónii.

"Cieľom je, aby sme spoznaním antickej tradície a spoločných koreňov zvyšovali kultúrnu súdržnosť a napomáhali spolupráci medzi žiakmi a pedagógmi slovenských a maďarských škôl a múzeí," uviedla pre TASR po skončení telemostu Klára Kuzmová, hlavná manažérka projektu na slovenskej strane a vedúca katedry klasickej archeológie Filozofickej fakulty TU.

Pre projekt je dominantná medzinárodná súťaž škôl V tieni víťazného oblúka. Zapojiť sa do nej ešte do 5. októbra môžu žiaci základných a stredných škôl, ktorí v štyroch kolách budú vypĺňať hárky so zadaniami a na záver dostanú úlohu vyhotoviť na základe osobitostí starovekých umeleckých štýlov a indícií zo súťaže maketu víťazného oblúka v Ríme. Výhercovia súťaže budú potom hosťami Múzea krásnych umení a z najlepších diel bude usporiadaná výstava. Pre šesť desiatok detí čaká ešte odmena v podobe letného putovania za históriou.

"Pre pedagógov pripravíme v Trnave, Nitre a Banskej Bystrici workshopy Staroveký Rím zblízka. Chceme predstaviť možnosti spestrenia a oživenia vyučovacích hodín prostredníctvom antických pamiatok, archeologických nálezov, múzejných zbierkových predmetov a ich replík, ktoré sú v internetových databázach, na webstránkach formou virtuálnych prehliadok, 3D rekonštrukcií a podobne," informovala Kuzmová.

Bezhraničná antikvita počíta aj so spoluprácou s pracovníkmi múzeí, múzejnými pedagógmi. "V zahraničí sú už oveľa ďalej v tomto smere, múzeá zamestnávajú ľudí, ktorí sa venujú práci s deťmi a s rodinou. Tu nadviažeme na skúsenosti s aktivitami Múzea mesta Bratislavy v rímskej Gerulate – archeologickom nálezisku v bratislavských Rusovciach. Aktivity v podobnom duchu pripravuje TU aj v iných miestach zaujímavých nálezísk, napríklad v Iži pri Komárne," uviedla Kuzmová.
 

Vyberte región